Zwangerschapsmassage, een intense beleving

 

Het verschil tussen een zwangerschapsmassage en gewone massage is dat de massage gebeurt met zachte bewegingen die gericht zijn op je zwangere lichaam. Dat betekent dat men minder stevig masseert. De masseur ontwijkt daarbij de drukpunten die in contact staan met de baarmoeder. De buik wordt soms ook vermeden omdat die extra gevoelig kan zijn. Maar ook dat hangt af van vrouw tot vrouw.

Het kneden en strijken verbeteren de bloedsomloop naar al je organen en naar de placenta. Allemaal fijn en gezond voor jou en je baby profiteert daarvan mee.

Baby’s in de buik pikken de stemming van hun mama op. De gelukzalige stofjes (dopamine, oxytocine, endorfine en serotonine) die je tijdens en nog lang na een massage aanmaakt, komen via de placenta ook bij je baby terecht. Bovendien voelt je baby aan jouw lichaam en hartslag dat jij ontspant, waardoor hij ook ontspant.

Vaak worden baby’s tijdens de massage eerst beweeglijker. Dat komt doordat je ademhaling dieper wordt en er meer zuurstofrijk bloed naar je baby gaat. Zo kun je makkelijk contact maken met je baby, om daarna lekker samen te ontspannen.

Een zwangerschapsmassage, een moment voor jullie tweeën!

Een zwangerschap brengt heel wat verandering binnen het lichaam mee. Voor de meesten een fantastische tijd waarin je ten volle geniet maar waarbij er soms ook wel wat kwaaltjes de kop op kunnen steken.  Gelukkig is er aan die kwaaltjes veel te doen en bestaan er tal van oplossingen, waaronder ook massage. Even verder lees je wat voor goeds een massage doet voor een zwangere vrouw.

Tijdens een zwangerschap reageert je lichaam soms anders op prikkels dan voor je zwangerschap. Merk je tijdens de massage dat je het te warm of koud krijgt of dat je misselijk wordt? Of wordt de massage te intens voor je? Laat dit je masseur weten. Dan kan de massage aangepast worden aan je wensen. Zo kan je optimaal genieten van de massage.

Als eerste denk je wellicht aan de massage van de rug.  Maar ook een hoofdhuidmassage mag niet ontbreken tijdens een zwangerschapsmassage.  Energieblokkades worden weggewerkt en nek en schouders worden hierbij meegenomen. Ook voeten en benen worden tijdens een zwangerschap belast en kan een massage hiervan extra veel deugd doen.

 

Ja, een zwangerschapsmassage heeft tal van voordelen. Ik zet ze nog eventjes op een rij.

Het helpt je ontspannen. Je hoofd en lichaam komen helemaal tot rust. Het vermindert de aanmaak van stresshormonen en verbetert de aanmaak van ‘gelukshormonen’, waardoor je je kalmer, blijer en fijner in je vel voelt.

Massage helpt ook om beter en dieper te kunnen slapen.

Het kan rugklachten, bekkenpijn en beenkrampen verlichten.  Het kan ook helpen wanneer je last hebt van gezwollen voeten en benen.

Het ondersteunt je herstel en het gezond functioneren van je lichaam: je hartslag wordt rustig, je ademhaling verdiept en je bloedsomloop verbetert, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar je organen en je baby gaat.

Het is ook een fantastisch moment om contact te maken met je baby.  Wanneer je zelf ontspannen bent, zal je bewuster worden van het wonder dat in je buik groeit. Je maakt contact met elkaar, je beleeft een intiem moment.

 

In het eerste trimester wordt een zwangerschapsmassage nog afgeraden, omdat er dan meer kans is op een miskraam. Of dit door massage veroorzaakt kan worden is niet aangetoond, maar om elk risico te voorkomen kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en wachten tot in het tweede trimester van je zwangerschap.

Ik masseer al mijn klanten op een gewone massagetafel.  Vraag je je af hoe ik dat dan doen als je zwanger bent?  Wel dan gaat het liggen op de buik niet meer zo goed en gebeurt de massage in zijligging waarbij je buik, benen,… wat je verkiest ondersteunt worden met aangepaste kussens.

Als massage olie gebruik ik een neutrale zoete amandelolie.  Deze zorgt voor een fijn massage en goede hydratatie van de huid. Deze kan je ook gebruiken tijdens je zwangerschap om striemen te voorkomen of te minimaliseren.

Ik wens jullie een fijne zwangerschap!